Шистовият газ е бил тема на разговор между евродепутата Райнхард Бютикофер, зам.-председател на Комисията по външните работи на групата на „Зелените" и зам.-министъра на икономика Делян Добрев.

Това стана ясно по време на пресконференция на Бютикофер, българския евродепутат проф. Владко Панайотов и ръководството на Българската минно-геоложка камара в хотел „Шератон."

Очевидно има различни гледни точки, има силна опозиция и големи вълнения, коментира Бютикофер.

Той обясни, че във Франция правителството е забранило търсенето на шистов газ, тъй като има прекалено много опасности и рискове.

В САЩ пък шистовият газ е бил доста популярен в миналото, но някои щати в момента са наложили или са в процес на налагане на мораториум, тъй като са установили нови рискове.

По думите му за Европа е важно, когато се появи нова технология, да не прекаляваме с оптимизма и да се вслушваме в гласа на гражданите.Грешка е да не се вслушваме в гражданите. Това споделих пред заместник-министър Добрев," каза още евродепутатът.

Той добави, че американците сага изследват влиянието на търсенето на шистов газ върху подземните води и че в ЕС също се правят такива проучвания. „Европа трябва да избегне такива проблеми, каквито имат американците. Трябва да разполагаме с цялата информация, но в момента случаят не е такъв - не знаем какви химикали се използват", подчерта Бютикофер.

Той е категоричен, че без тази информация не би трябвало да се променя или създава законодателство в ЕС. Евродепутатът отбеляза, че знае, че това не е отговорност на ЕС или ЕК, а е отговорност на отделните правителства и изрази надежда те да се консултират по тези въпроси.

Райнхард Бютикофер подчерта, че зелените идеи трябва да се възприемат не като пречка за развитието на бизнеса, а като стимулатор на иновациите.

Шефът на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Тоцорков от своя страна представи развитието на българската минна индустрия и изтъкна, че тя осигурява 5% от БВП на страната.

Да дойде Бютикофер в България - това означава, че българската минна индустрия е на високо ниво, коментира и проф. Владко Панайотов. По думите му българската индустрия успя да запази голяма част от минния отрасъл и металургията и това ни дава основания да се гордеем.

„Сега дойде моментът, в който можем да покажем, че сме нужни на Европа и да поискаме от нея помощ да доразвием и направим нови екологично чисти производства", подчерта Панайотов.