Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията създаде Консултативен съвет за жп транспорт.

Целта на учредяването е подпомагане дейността на министъра, който провежда държавната политика в транспорта, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Консултативният съвет е съставен от независими водещи експерти и специалисти от бизнеса, държавната администрация и научните среди.

Участниците няма да получават възнаграждения за дейността си. Заседанията ще се провеждат един път месечно.

Основната дейност е да изготвят независими анализи, становища и предложения по важни въпроси от сферата на железопътния транспорт, както и участие при разработването на Програма за развитие на жп транспорта и жп инфраструктурата.

Българската жп система е част от Трансевропейската железопътна мрежа и евроазиатските транспортни връзки. Темповете на развитие и обновяване на железниците са бавни и недостатъчни за участие в конкурентния европейски транспортен пазар.

Транспортната политика на ЕК поставя за цел възстановяване на баланса между видовете транспорт, либерализация на транспортния пазар, екология, развитие на интермодалните превози, подобряване качеството на транспортната услуга, безопасността и оперативната съвместимост.