Строителството, текстилната и преработвателната промишленост вече са силно засегнати от икономическата и финансовата криза.

Негативните последици ще бъдат ограничени с началото на благоприятния период на силно изразената в България сезонна заетост.

Това мнение изказа Елка Димитрова, ръководител на дирекция "Политика на пазара на труда" в МТСП, цитирана от БНР.
Тя взе участие в семинар по проблемите на заетостта, който се организира във Велико Търново.

По нейните думи до момента ръстът на безработицата в страната е под 7 на сто, но се увеличават сигналите от предприятията за подготвяни масови съкращения.

В ход са мерките за съхраняването на заетостта при непълен работен ден, като над 15 000 работници и служители от повече от 300 фирми ще получат по 120 лв. компенсации към заплатите в продължение на три месеца.

Интересът към тази програма е много голям и след изтичането на този срок ще бъде дадена възможност от тези мерки да се възползват работници и от други фирми, преминали на непълен работен ден, добави Димитрова.

Според нея успехът на антикризисните мерки срещу безработицата не зависи толкова от националните програми и декрети, а от активността на работодатели и социални партньори на местно ниво, които могат да направят най-точната преценка на ситуацията.