Без посредници между „Газпром" и „Булгаргаз"

От следващата година „Булгаргаз" ще купува гориво от „Газпром" или „Газпромекспорт". За това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е срещнал с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер, съобщи пресцентърът на МС. По своя молба Милер е бил приет и от президента Георги Първанов.

Последно:
Руската страна предлага заем от близо 2 млрд. евро, които ще бъдат необходими, за да продължат дейностите по изграждането на АЕЦ „Белене" през тази и следващата година. Предстоят разговори под каква форма точно ще бъде даден този заем.

В Министерски съвет е била обсъдена реализацията на проекта „Южен поток" и новите договори за доставка на природен газ, които предстои да бъдат подписани между двете страни. В разговора е участвал и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По време на срещата с Милер Борисов е поставил въпроса съществуващият транзит на газ за България да бъде разглеждан в контекста на проекта „Южен поток" по начин, по който страната ни да не бъде ощетена.

От своя страна президентът Първанов е акцентирал на темата за практическото реализиране на политическата договореност новите договори да бъдат подписвани директно между българската и руската газови компании без посредници.
Алексей Милер е потвърдил съгласието на руската страна за директни договори.

В рамките на разговорите след срещите на господин Милер с премиера и с президента обсъдихме въпросите около доставката на природен газ от началото на следващата година, когато изтичат част от действащите договори, посочи след срещата изпълнителният директор на „Булгаргаз".

 Съгласихме се че страни в бъдещия договор ще бъдат „Булгаргаз" и „Газпром" или „Газпромекспорт", добави Гогов. Той уточни, че процесът по договаряне ще бъде приключен в близките няколко месеци.

Стана още ясно, че страната ни е поставила пред „Газпром" искането си да бъдат увеличени транзитните такси.

Трябва да бъде намерен вариант на договорите, който максимално отразява обоснованите икономически искания на България, заяви от своя страна министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Това е цял портфейл от искания, свързани с договорите - прави се връзка и с „Южен поток", каза още той.

От МС посочват, че по повод участието на България в проекта "Южен поток" е била заявена готовността при неговата реализация да бъдат защитени интересите на българската страна.

От своя страна „Газпром" съобщава чрез пресслужбата си, че сред обсъжданите въпроси е бил и ходът на реализиране на прединвестиционния стадий на „Южен поток".

Като първостепенни задачи са определени подготовката на търговско-икономическата обосновка на българската част от газопровода и създаването на съвместна проектна компания между „Газпром" и българския енергиен холдинг.