На пазара се предлагат качествени млечни продукти, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той присъства на представянето на резултатите от независимо изследване, осъществено по поръчка на Асоциация „Активни потребители" на кисело мляко и млечни продукти. За период от три години обаче сиренето е поскъпнало с 2 лева, а киселото мляко с 25 ст. Трябва да се знае, че качествените продукти струват по-скъпо, изтъкна земеделският министър.

Според  данни на асоциацията най-евтиното сирене, което е било изследвано, струва 7,29 лева, а най-скъпото - 19,98 лв., но то е биосирене.

Като цяло повечето млечните продукти отговарят на БДС, но въпреки това при половината от изследваните сирена е открита повече сол, отколкото е по нормите на стандарта, обясни директорът на Асоциация „Активни потребители" Богомил Николов.

При изследването са били проверени 19 марки бяло саламурено сирене. Само един производител е потвърдил, че използва стандарта, но въпреки това всички останали продукти са се доближавали до БДС.

Изпитани са 16 марки българско кисело мляко, от тях 6 са произведени съгласно БДС. Преди години в българското кисело мляко е липсвала бактерията лактос бацилус булгарикус, но сега вече тя се е съдържала във всички проверени кисели млека. След пресконференцията обаче стана ясно, че обект на изследване са били само киселите млека с 3,6% масленост.

39 деца от Русия и Украйна, които бяха приети в инфекциозно отделение на бургаската болница със стомашно-чревни проблеми по време на лагер в Китен, ще бъдат изписани днес, съобщи още министърът.

Най-вероятно те са се заразили с вода от нерегламентиран водоизточник, заяви Найденов. От своя страна председателят на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов посочи, че ресторантът на лагера в Китен ще продължи да работи, защото няма къде да бъдат пренасочени 500 деца, които са все още там. Иззети и унищожени са 200 кг. храна, защото нейният срок на годност е изтекъл, посочи Войнов.

Мирослав Найденов допълни, че няма да влиза в спор с финансовия министър Симеон Дянков по повод репликата на вицепремиера повече да работи, по-малко да говори. Той коментира, че изпълнява препоръката на Бойко Борисов да обяснява нещата, които се случват в едно министерство.