На пазара се предлагат качествени млечни продукти, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той присъства на представянето на резултатите от независимо изследване, осъществено по поръчка на Асоциация „Активни потребители" на кисело мляко и млечни продукти. За период от три години обаче сиренето е поскъпнало с 2 лева, а киселото мляко с 25 ст. Трябва да се знае, че качествените продукти струват по-скъпо, изтъкна земеделският министър.
Според данни на асоциацията най-евтиното сирене, което е било изследвано, струва 7,29 лева, а най-скъпото - 19,98 лв., но то е биосирене.
Като цяло повечето млечните продукти отговарят на БДС, но въпреки това при половината от изследваните сирена е открита повече сол, отколкото е по нормите на стандарта, обясни директорът на Асоциация „Активни потребители" Богомил Николов.
При изследването са били проверени 19 марки бяло саламурено сирене. Само един производител е потвърдил, че използва стандарта, но въпреки това всички останали продукти са се доближавали до БДС.
Изпитани са 16 марки българско кисело мляко, от тях 6 са произведени съгласно БДС. Преди години в българското кисело мляко е липсвала бактерията лактос бацилус булгарикус, но сега вече тя се е съдържала във всички проверени кисели млека. След пресконференцията обаче стана ясно, че обект на изследване са били само киселите млека с 3,6% масленост.
39 деца от Русия и Украйна, които бяха приети в инфекциозно отделение на бургаската болница със стомашно-чревни проблеми по време на лагер в Китен, ще бъдат изписани днес, съобщи още министърът.
Най-вероятно те са се заразили с вода от нерегламентиран водоизточник, заяви Найденов. От своя страна председателят на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов посочи, че ресторантът на лагера в Китен ще продължи да работи, защото няма къде да бъдат пренасочени 500 деца, които са все още там. Иззети и унищожени са 200 кг. храна, защото нейният срок на годност е изтекъл, посочи Войнов.
Мирослав Найденов допълни, че няма да влиза в спор с финансовия министър Симеон Дянков по повод репликата на вицепремиера повече да работи, по-малко да говори. Той коментира, че изпълнява препоръката на Бойко Борисов да обяснява нещата, които се случват в едно министерство.
mrasnika
на 13.07.2011 в 10:36:01 #19Сиренето и млякото ни – качествени.......................... А стига бе???? Скъпи лайна, това е истината....
tranquiler
на 13.07.2011 в 03:14:52 #18А тоя по призива на ББ да ходи да става овчар.

rusnache
на 12.07.2011 в 23:55:57 #17Зазо, няма какво да помня, явно чичо ми си има своя технология и прави кило и малко от 8 литра, но това не е от значение, а такива като Майора - програмисти милионери не даващи координати, ядящи био храни, под път и над път. Аз знам био, на село като си го надоя в канчето от кравата, те това е био и домата от градината и филия топал хлеб с извара от горе и рупаш корнишон, а тея пластмасови краставици дет са био да си ги рупа Майора.
zazo
на 12.07.2011 в 23:53:25 #16До rusnache: За всичко друго си прав,не и за колиеството мляко,необходимо за производството на 1 кг сирене.Явно не си запомнил както трябва,от 8л. мляко излизат 2 кг. и нещо сирене. Купувал съм мляко от селяни и сам съм си правил в къщи сирене и съм убеден,че си в грешка.Освен това познавам много селяни със собствени животни,които сами си правят сиренето и знам,че съм прав. Иначе,за иронията с която кълвеш по Майора,си абсолютно прав! Жалко,че в Булгаристан такива нещастници хич не са малко.Това позволява на някои тарикати да реализират необосновано високи печалби с измама,съвсем безнаказано.Единствено в БГ това наистина може да се случи!
rusnache
на 12.07.2011 в 23:43:14 #15Майор, я кажи как е био едно мляко, то трябва да е издоено от крава/коза/овца, а тя е яла трева и фуражи ( технологията е от как има крави ) и може би малко брашно от време на време, как може то да не е био, а? Или био салам, био месце, аз знам био на село прасето в кочината и агнето, дето пасе на ливадата, е това е био, а това дет ти продават кисело мляко био със срок на годност 3 месеца оди си го яж био баламурник, био прясно краве мляко, срок на годност - половин година, аре бе. За зеленчуците бих го приел, че са друсани с по-малко пестициди. Зазо не знам каква технология те гони, чичо ми прави от 8 литра мляко кило и малко сирене, което се топи в устата. Млякото го продава на 1.2лв. литъра което е нормална цена при разходите за отглеждане на крава. Това сирене което е в магазина има всичко друго, но не и мляко.
zazo
на 12.07.2011 в 23:27:37 #14За Майора: Именно за такива баламурници като тебе,са всичките тези измишльотини за био-не знам кавви си,екологично чисти и още тем подобни храни. Има едно-единствено сирене и то се произвежда от истинско мляко,издоено от животно - коза,овца,крави,или другомекодаващо животинче! По технология 1 кг. сирене,се произвежда от 3 до 4 литра мляко. Себестойността на 1 кг. сирене излиза около 3-3,50 лева. Всичко оттам нагоре в цената е израз на ненаситността на българския търговец,който реализира печалба не в няколко процента,а в пъти. На Запад,ако предложиш на един търговец 10% печалба,той ще скача до небето от радост,тук 80,90% не са достатъчни за Бай Ганьо.И всичко това за сметка на обеднелия българин. За 5 евро си купувам от Гърция първокачествено,отлежало 100% натурално краве,или козе сирене.За 5,5 евро си купувам кашкавал от натурално мляко с вкус,който ние отдавна сме забравили.Нима разходите за производство в Гърция са по-ниски.Не,просто там има действаща пазарна икономика и истинска конкуренция,което не позволява цените да хвърчат без таван нагоре. Ние сме една измислена държава.Страна с фалшиви политици,фалшива икономика,фалшиви партии,дори фалшива престъпност.Страна,превърнала се в огромен театър,който се ръководи от един октопод в сянка - дело на бивши висши ръководни кадри от ДС и ЦК на БКП. Офисите им са на Позитано 20 и в кантората на един вече остарял генерал. Това е горчивата истина. А пък за баламурниците,които смятат,че сиренето от 15 лв е по-истинско от това от 8 лв,че черният хляб е действително от ръжено брашно или пък,че продуктиете с марка "Стара планина" ,действително отговарят на прокламирания стандарт,горчиво съжалявам! От друга страна пък си мисля,че си заслужават!
zazo
на 12.07.2011 в 23:27:24 #13За Майора: Именно за такива баламурници като тебе,са всичките тези измишльотини за био-не знам кавви си,екологично чисти и още тем подобни храни. Има едно-единствено сирене и то се произвежда от истинско мляко,издоено от животно - коза,овца,крави,или другомекодаващо животинче! По технология 1 кг. сирене,се произвежда от 3 до 4 литра мляко. Себестойността на 1 кг. сирене излиза около 3-3,50 лева. Всичко оттам нагоре в цената е израз на ненаситността на българския търговец,който реализира печалба не в няколко процента,а в пъти. На Запад,ако предложиш на един търговец 10% печалба,той ще скача до небето от радост,тук 80,90% не са достатъчни за Бай Ганьо.И всичко това за сметка на обеднелия българин. За 5 евро си купувам от Гърция първокачествено,отлежало 100% натурално краве,или козе сирене.За 5,5 евро си купувам кашкавал от натурално мляко с вкус,който ние отдавна сме забравили.Нима разходите за производство в Гърция са по-ниски.Не,просто там има действаща пазарна икономика и истинска конкуренция,което не позволява цените да хвърчат без таван нагоре. Ние сме една измислена държава.Страна с фалшиви политици,фалшива икономика,фалшиви партии,дори фалшива престъпност.Страна,превърнала се в огромен театър,който се ръководи от един октопод в сянка - дело на бивши висши ръководни кадри от ДС и ЦК на БКП. Офисите им са на Позитано 20 и в кантората на един вече остарял генерал. Това е горчивата истина. А пък за баламурниците,които смятат,че сиренето от 15 лв е по-истинско от това от 8 лв,че черният хляб е действително от ръжено брашно или пък,че продуктиете с марка "Стара планина" ,действително отговарят на прокламирания стандарт,горчиво съжалявам! От друга страна пък си мисля,че си заслужават!
Morientes
на 12.07.2011 в 23:15:45 #12MAЙOРA | 12.07.2011 21:25 Ясно.
Ей такива трябва да са форумите, да научаваш нещо полезно, а не само простотии.. 
Morientes
на 12.07.2011 в 21:48:47 #11MAЙOРA | 12.07.2011 20:29 Био България значи викаш . Това какво е - верига някаква, магазин ли или фирма която ги произвежда или внася само..
Morientes
на 12.07.2011 в 21:22:23 #10Добре бе отворковци, в България има ли истински био храни.
mrKrastev
на 12.07.2011 в 20:59:53 #9MAЙOРA | 12.07.2011 19:57 единственото био, което си виждал е от цицата на кравата в гадното ти село бас държа че ако сега ти кажа да снимаш опаковка на био продукт с надпис на нея (от теб написан) "майора" няма да можеш айде докажи че ядеш био и не си бедняк. Снимай една опаковка. Както вчера с руснака дето ти искаше координари. Гадна форумна въшла си ти
thedreamer
на 12.07.2011 в 20:49:44 #8Това сирене което 90% от хората купуват изобщо не е качествено! Млякото също е наблъскано със сухо мляко и кой знае още какви боклуци...
psp_11
на 12.07.2011 в 20:09:27 #7zazo | 12.07.2011 15:19 Зле си бате 100 л мляко 60 кг сирене.. Питай преди да пишеш.. Най-голяма печалба е течна сметана. Най-голяма печалба от оборот - киселото мляко..
Justice for ALL
на 12.07.2011 в 19:32:59 #6Качествените неща струват пари. Истината тук обаче е, че хората са бедни, а не че цените са високи.
Ако получавахте 2000 долара на месец, тази цена щеше да ви се вижда супер. Между другото, цената на сиренето в САЩ и Европа е същата, че и по-висока. Разликата е, че хората получават истински заплати, а не български.
evilfreak
на 12.07.2011 в 18:06:10 #5Не знам дали е скъпо или евтино, но дори и най-скъпите сирена и млека нямат нищо общо с истината. За толкова години само едно сирене, което от скоро рекламират по тв се доближава до истината за сирене, но това е временно защото сега излязоха на пазара а и цената му е 15 лв за килограм. Истината е в домашно приготвените продукти и явно така ще трябва да се процедира в бъдеще, ако искаш да ядеш нещо като хората .... направи си го сам
.
Цялата идея на Найденов не беше лоша, но то стандарт си имаше ... просто някой трябва да стъпи на врата на производителите за да го спазват. Другия момент че след въвеждането му ... предишните боклуци ни ги продават на още по-висока цена 
el viejo
на 12.07.2011 в 17:36:12 #4Браво Zazo, Калкулацията ти се приближава до истинската! Има още някои разходи, които не си сложил в нея! Все пак има транспорт и печалба на търговците! Един килограм висококачествено Краве сирене, би трябвало да има реална цена 5.50 лева най-много за крайният потребител! Това би било ако ценообразуването бе по време на т.н. социалистически период у нас! Сега себестойността е такава, каквато с теб смятаме, но понеже имаме дясно правителство и "свободен" пазар, всеки по веригата започвайки от производителя, минавайки през дистрибутора и след това в магазина за продажба на дребно всеки слага такава надценка, че да успее с нея да продаде стоката. Така всеки печели по много от трите звена и собствениците на такива фирми живеят в небивал лукс, които дори не са мечтали някога. Чуждите хранителни магазини са най-печеливши и те диктуват цените, по-които купуват и по които се продава. Огромни валутни суми изтичат като през отворени шлюзове на язовир от нашите доходи, чрез тях в чужбина, за лукса и благоденствието на разни други нации. Качественото сирене, на което направихме калкулация, те ни го продават по 12 лв. за килограм минимум, отнемайки от народа и държавата ни по 6 лв. от всеки кг. продадено сирене! Така е с всички останали стоки! А, по телевизии, радиа и вестници журналистите се правят на интересни, че не им е ясно как чуждият капитал ни източва в чужбина, пускат ни мухи изфабрикувани в техните тайни служби да гоним Михаля, при някакви имагинерни Комунисти и техни производни, от които отдавна няма никаква следа. Лашкат ни в 5-та глуха и ни източват като за световно с помощта на колониалните администрации, които у нас наричаме за благозвучие Правителства!!!
rusnache
на 12.07.2011 в 16:38:27 #3Зазо, за един килограм сирене отиват около 8 литра мляко, но това сирене няма общо със сиренето в магазина. От 3 години ям само домашно сирене, чичо ми произвежда сам за себе си и за родата. Млякото няма как да е мляко ако срока на годност му е половин година, както и киселото. Нормалното кисело мляко се вкисва за 36 часа в хладилник и 10-12 на стайна температура, данона има срок на годност - 4-5 месеца. Прясното мляко, дори най-висока масленост от магазина след сваряване каймак не оставя, защо? Нито сиренето ни е качественно, нито млякото. Приятелката на единия син учи в биологията на СУ, от 38 кофички кисело мляко, само в една от най-евтините и то не във всички от марката, а само в една намериха бактерията, беше преди година това, но не вярвам да се е променило нещо от тогава.
icomaestroto
на 12.07.2011 в 16:23:29 #2Мирко,блюдолизец тиквий не цените са високи зплатите са ни малки!!!!Имам впредвид на НАС не на ВАС!
zazo
на 12.07.2011 в 16:19:00 #1За тези българи ,които още могат да мислят: Един килограм истинско сирене,се произвежда най-много от 4 литра мляко.Един литър мляко се изкупува на най-висока цена от 60 стотинки за литър.Получават се 2,40 лв.Сложете още 1 лев за труд и амортизации.После направете сметка къде отива разликата между измислените цени,които ви предлагат и действителната себестойност на продукта! Това,разбира се,е задача за интелигентните и можещите в тази държава.А те не останаха много!