През декември 2016 г. оборотът при търговията на дребно е нараснал със скромните 0,1% спрямо предходния месец, съобщиха от Статистиката.

Сравнено с декември от 2015 г. оборотът в търговията на дребно е нараснал с 3,5%. В тези данни са включени всички възможни видове стоки, без колите и моторите.

В разбивката по категории обаче се вижда, че има увеличение на търговията чрез поръчка по интернет или телефон - 5,3 на сто е скокът тук, което вероятно се определя от Коледните празници, за които хората са пазарували подаръци онлайн.

Търговията с дрехи пък е отбелязала спад с 4,8%.

При сравнение на секторите с декември 2015 г., то е имало сериозно увеличение на търговията с храни, напитки и цигари - 12,6% повече българите са консумирали тези продукти в края на 2016 г. спрямо края на 2015 г. Със 7,5% повече е била и търговията с мобилни телефони и компютри.

През същия месец Статистиката е отчела и друг един специфичен индекс - на промишленото производство. Той е с увеличение от 2,1% в сравнение с ноември 2016 г. Връщайки поглед към година по-рано пък ръстът е от 6,9 на сто.

През декември 2016 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 3,9%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1,4%.

Миналият декември пък е белязал строителството със спад в индекса му от 2,1 на сто спрямо ноември и цели 9,7% в сравнение с година по-рано.