В черноморските ни курорти „Слънчев бряг" и „Поморие" започват въвеждането на разделно сметосъбиране, съобщиха от двата курорта.

В двата курорта бяха поставени кошчета и контейнери за разделно събиране на отпадъци, като инициативата е част от кампанията на „Екопак България" "За чиста ваканция!".

Припомняме, че кампанията на организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки "За чиста ваканция" стартира миналата година в Созопол, Дюни и Китен.
С курортите Слънчев бряг и Поморие, броят на поставените кошчета и контейнери за разделно събиране на отпадъци по Южното Черноморие надхвърли 600.

Това лято стартира и официално проектът за разделно сметосъбиране в Албена, където инициатор по проекта е „Екобулпак", който вложи над 100 хил. лв.

Според МОСВ се предвижда до края на 2007 г. да бъдат вложени 110 млн. лв. за разделно сместосъбиране в страната, чрез които да бъдат обхванати 3 млн. души.

С началото на разделното сметосъбиане ще се положи началото и на един нов отрасъл в икономиката - този на рециклиращата индустрия, като този процес се очаква да намали общият обем на отпадъците с 1/3.