Работниците от ТЕЦ "Бобов дол" излязоха в днешния ден на национален траур пред рудниците, за да изразят съпричастност към болката и трагедията, сполетяла близките и техните колеги от Ораново и в знак на протест срещу съкращенията, предаде БНТ.

На мълчалив протест те изразяват несъгласие от намалените им заплати и вървящите в момента съкращения в ТЕЦ-а.

Около 60 служители на ТЕЦ "Бобов дол" протестираха в обедната си почивка. Общо 186 работници са получили предизвестията си за съкращение.

Те ще бъдат освободени в периода от 15 август до 15 септември. Енергетиците негодуват и срещу готвеното намаление на работните им заплати със задна дата от 1 юни, в размер на 20 процента. Работниците се оплакаха, че напоследък не получават редовно и възнагражденията си.

По-рано днес синдикалният лидер в "Мини открит въгледобив" и зам.-председател на Федерацията на независимите синдакати на миньорите Николай Спасов заяви, че съкращенията в "Мини открит въгледобив са неизбежни, тъй като ТЕЦ "Бобов дол" работи на минимални мощности.

Ръководството на ТЕЦ-а остана изненадано от протеста, заради вече подписаните заповеди за съкращения. Изпълнителният директор на централната Владимир Владимиров увери, че има споразумение с Българския енергиен холдинг, централата в Бобов дол да бъде натоварена максимално през следващите няколко месеца.