Работата на Централна гара е затруднена заради спонтанно възникнал протест на работещите в БДЖ.

За това съобщи маневристът в БДЖ Емил Крумов, цитиран от БНТ. На централна ЖП гара са се събрали около 50 протестиращи.

Стачката на служителите от железницата е заради неизплатени заплати. Те твърдят, че не са получили възнаграждението си за ноември месец.

Стачката не е организирана от синдикатите, посочиха представители на железницата.

Те добавиха, че транспортният министър не е изпълнил ангажимента си да гарантира изплащането на заплатите в системата на БДЖ. Работните съобщиха още, че колегите им от НКЖИ са получили  възнагражденията си.  

По думите им Цветков не е бил наясно, че БДЖ и НКЖИ са две различни самостоятелни структури и изплащането на заплатите  в едната не е обвързано с възнагражденията за работещите в другата система.

Работниците са категорични, че ще продължат със стачката, докато не получат парите си.

От БДЖ съобщиха за news.bg, че към момента няма промяна в движението на влаковете. Няма информация подобни протести да са организирани на други гари в страната.

Чакаме от финансовото министерство да ни преведат субсидиите, за да изплатим заплатите, посочиха още от железницата.  Очаква се парите да бъдат преведени в близките дни.

Общата сума, която се очаква да бъде изплатена за всички служители от железниците, е около 11 млн. лева.

Малко по-късно днес изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов пристигна при протестиращите. Той увери, че до утре ще бъде изплатен аванса на работещите в БДЖ. Служителите обаче са категорични, че ако това не се случи, в сряда ще блокират напълно централна гара.

Припомняме, последното напрежение в сектора беше в средата на октовмри, когато работници от гара Разпределителна - Русе заплашиха със стачка заради неизплатени заплати.

В крайна сметка до протест не се стигна, защото възнагражденията бяха изплатени.

През последните месеци служители на БДЖ и НКЖИ заплашиха нееднократно със стачни действия заради неизплатени с месеци заплати.

След разговори с различни представители на правителството, заместник-министърът на транспорта Камен Кичев поиска от финансовото министерство  допълнителна субсидия за НКЖИ до края на годината.

Не се предвиждат протести на железопътните работници във Варна, това съобщи председателят на регионалната структура на КНСБ във Варна Илия Илиев. Той уточни, че и железничарите в морската столица не са получили заплатите си за месец ноември.