ВМЗ-Сопот има нов директорски борд и нов изпълнителен директор.

Смяната на ръководството е извършена с решение на мажоритарния собственик - Министерство на икономиката, съобщи БНР.

Новият изпълнителен директор е Иван Гецов, който до този момент заемаше длъжността на производствен директор.

Сменени са шефът на борда Тодор Дичев и Илиян Насков, за чието освобождаване настояваше КТ „Подкрепа". Самият Насков подаде оставката си още в края на юли месец.

От борда си тръгва и Богдан Богданов, който в качеството си на търговски директор оглавяваше ВМЗ.

Шеф на борда е Владислав Тотев от икономическото министерство. В него като член остава Любомир Джапаров, финансист от Карлово.

Само в рамките на 1 година на територията на ВМЗ Сопот станаха три сериозни инцидента. На 21 март избухнаха над 2000 неуправляеми ракетни комплекса в склад на ВМЗ край карловското село.

На 14 април пак имаше взривове на площадката, този път в цех за производство на термобарични глави за ракети. Работата бе преустановена заради следствените действия на полиция и прокуратура, които разследват причините за взривовете.

Преустановяването на работата на площадките доведе до големи загуби за ВМЗ - Сопот, защото експедициите на готова продукция ставаха от площадка Иганово - за 2 месеца загубите на оръжейницата са около 3 млн. лв. Припомняме.

Иван Стоенчев подаде оставката си през юни месец.

Друг инцидент на територията на ВМЗ Сопот взе жертви също през юни месец - при изпитване на оръжие на площадката в Анево един човек загина, а трима бяха ранени.

И до този момент няма категорично и официално становище за причините за поредицата инциденти, въпреки че се изказа съмнения, че може да става въпрос и за саботажи.

От синдикатите КНСБ и Подкрепа също предупреждаваха, че ВМЗ - Сопот съзнателно се водят към фалит.