От Сдружението на собствениците на заведения в България са притеснени, че ако наложената от Здравното министерство мярка се удължи, ще има масови фалити в сектора, съобщи БНТ.

За засегнатите, спасително решение е възможността да работят при намалено работно време - до 24 ч.

Един от собствениците на бар-кафе във Варна обяснява, че неговата клиентела е предимно от млади хора, които не се притесняват от пандемията, а напротив - искат да излизат.

Затварянето на нощните заведения за втори път тази година ще има сериозни последици не само за собствениците на клубове, но и за всички свързани с този бизнес, смятат от бранша.

Съкращенията на персонал вероятно вече са започнали. Лошото е, че тези хора не могат да се възползват от правото си на обезщетение, защото вече са били веднъж на борсата. В момента искаме единствено служителите ни да бъдат обезщетени с мярката 80 на 0 - 80% от заплатите да им бъдат преведени директно, плюс, разбира се осигуровките за този период, обясняват Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на собственици на заведения.

Собствениците на заведения са единодушни, че със загубите от април и май и работата с намален капацитет през последните месеци, рискът от масови фалити в сектора е голям.