Политиката не е просто управленски позиции, политиката е сериозен план за действие. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция на тема „Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност", организирана от ГЕРБ.

Ключово за нея в енергийната стратегия е енергийната ефективност. Това означава намаляване на вредни емисии и здраве, подчерта кметът.

За големите градове и столиците, по думите на Фандъкова, е важно намаляването на вредните емисии. В тази връзка още през 2012 година Столична община е разработила план за устойчиво енергийно развитие.

В този план сме разработили конкретни мерки за намаляване на вредните емисии, похвали се Фандъкова. Предвижда се намаляване на емисиите с над 100 % до 2020 година.

Над 100 милиона лева в последните няколко години Столична община е заделила за енергийна ефективност на общинските сгради. Над 95% от общинските сгради са с частични мерки за повишаване на енергийната ефективност.
Над 100 сгради са с цялостни мерки за енергийна ефективност. От тях 76 сгради са училища и детски градини и са с цялостни мерки за енергийна ефективност. В някои училища в столицата пък са внедрени и системи за ВЕИ.

32 договора са сключени между Столична община и сдруженията на собствениците по програмата за саниране. 50 сгради ще бъдат обновени по програмата за държавно саниране.

15% намаляване на енергията, отчете кметът Йорданка Фандъкова след обновяването на автобусите и тролеите. Още 110 нови автобуси се очакват, посочи градоначалникът.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на свой ред коментира, че енергийната сигурност е част от националната сигурност. В сектора системни били проблемите и всяко правителство, по мнението му, се опитвало да ги решава.

През 2013-2014 страната ни обаче се отклонила от възможността да реализира истински важните енергийни проекти.

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта от своя страна, че ситуацията в геополитически план е доста сложна. Затова и проблемът за енергийната сигурност е много важен.

Енергийната зависимост на България от един източник е много висока, каза Петкова. 2,8 милиарда кубични метра газ годишно консумираме. От тях 2,5 милиарда кубични метра идват от Русия.

Страната ни трябва да има добре развита газопреносна мрежа според министър Петкова.

Общо 10 компресорни станции имаме на наша територия. Работи се и по увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен, стана ясно от думите на Теменужка Петкова.

Необходима е модернизация и рехабилитация на газопреносната ни мрежа, сподели тя. Ремонтират се 4 компресорни станции в момента. Диверсификацията можела да се случи ако изградим интерконекторите.

На 12 юни България и Гърция ще подпишат окончателното инвестиционно решение за интерконекторна газова връзка между двете държави, бюджетът е гласуван. Очаква се вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова.

Реалния строеж на съоръжението трябва да започне до март 2016 година, а до 2018 той трябва да бъде готов, каза Петкова. „С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион", поясни енергийният министър. Трасето на газовата връзка с Гърция е 182 км., от които около 150 км. са на българска територия.

Очаква се до края на 2015 година да бъде завършена връзката с Румъния. Относно интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване. Очакваме такъв документ и от тях.

Със Сърбия имаме предпроектно проучване. И по този проект има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

Теменужка Петкова отказа да коментира твърдения и публикации в медиите, че е възможно проектът "Южен поток" да не е окончателно прекратен. Тя само каза, че на този етап страната ни продължава да няма официално уведомление от "Газпром" и че проектът е спрян.

Страната ни изпълнява подписаното споразумението за американските централи в Маришкия басейн, допълни енергийният министър.