До края на месеца цените на таксиметровите услуги може да се повишат. Причината за това е по-скъпият метан от 1 януари тази година. Управители на таксиметрови компании в София и членове на браншовите организации, които обединяват над 6000 таксита в столицата, заявиха, че поскъпването на метана с 30 ст. е създало допълнително трудности за бизнеса им.

Наблюдаваме какво се случва, решението ще го вземем до 20 дни, заяви Людмил Лазаров, шеф на една от големите таксиметровите компании в столицата.

Новият акциз върху метана, който беше наложен от правителството, ще е причината такситата в София да поскъпнат. Това се е обсъждало в националния съюз на превозвачите и браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в София, съобщава Дарик.

От бранша обаче не се ангажираха с колко ще поскъпнат услугите.

Според друг таксиметров шеф - Емил Игнатов, за повишаване цените на такситата отдавна се говори, но пазарът не го позволява. „Покупателната способност на населението е толкова ниска, че за мен лично ще има отлив на клиенти. Нашата компания ще вдигне цените едва след като големите компании повишат цените", каза той.

В София средните цени на такситата са между 54 ст. и 59 ст. за километър. Столичният общински съвет гласува таван на таксиметровите услуги от 1.30 лв. за километър.