През август 2009 година предприехме промени в ръководството и търговското управление на АЕЦ "Козлодуй", които целяха организиране на търговията с електроенергия на свободния пазар по начин, по който по най-добрия начин да защитим интересите на централата.

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Румен Овчаров относно провежданата политика за повишаване на приходите от продажба на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй".

Според министъра най-добрият регулатор на пазара е конкуренцията между пазарните участници.

От септември, по думите на Трайков, се провеждат търгове за продажба на ток от централата, с което да се гарантира прозрачност на процедурите и да има равнопоставеност между всички участници.

За периода август 2009 - май 2010 година се наблюдава рязко намаление на потреблението на електроенергия и спад на цените, както на регионалния, така и на международните пазари, посочи министърът.

За първите 4 месеца на годината продажбите на енергия за вътрешния и външния пазар от АЕЦ "Козлодуй" бележат спад от 4,14% спрямо същия период на миналата година.

Спадът в приходите от продажби на свободния пазар е 11,5 %, уточни Трайчо Трайков. Според него това е в пъти по-малко от спада на пазарните цени в региона.

С над 24,5 млн. лева по-малко са приходите на АЕЦ "Козлодуй" от продажба на електроенергия на свободния пазар за първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на 2009 година, посочи Румен Овчаров.

С над 22 млн. лева по-малко са общите приходи на централата, според червения депутат.