Увеличават се възможностите за споделена икономика. Заедно със споделеното пътуване, вече набира скорост и финансиране чрез онлайн платформи, информира БНТ.

Само едната платформа управлява над 10 млн. лв. Нито българското, нито европейското законодателство не регламентира тази икономика, което създава и проблеми. Споделената икономика е възможност да спечелиш от ресурс, който ти е излишен.

В САЩ са разработили регламенти, от които и държавата да печели. В Европа се обсъждат законови рамки на подобни възможности. Това създава проблеми, както за създателите на онлайн платформите, така и за работещите в тях, защото правата им не са защитени.

Айри Мемишев от Русенска търговско-индустриална камара даде пример: "Да кажем, че вие сте работодател, през онлайн платформа, а аз съм работник. Вие ме наемате през онлайн платформата. Ако вие не ми платите, има само един вариант да си потърся парите чрез самата платформа и така се създава проблем. Няма социално осигуряване за хората, които работят в платформите. Те трябва да се самоосигуряват".

Към момента онлайн платформите не могат да гарантират и постоянни доходи, но въпреки това броят им за споделен превоз, на квартири, на депозити и теглене на кредити расте. Затова и от Русенската търговско-индустриална камара са организирали курс за 46 русенци как да развият бизнес идея в тази посока. Иванка Георгиева вече разработва свой проект.

Тя иска да създадат платформа за споделено гостуване. "Идеята ми да се съживят в нашия много красив регион запустяващите къщи, тези села са със застаряващо население, да могат да общуват, да имат социален контакт с по-млади хора".

Споделената икономика, макар и да събира популярност, буди недоверие поради липсата на законова рамка.