Земеделският министър Мирослав Найденов бе призован от парламентарната трибуна да не се кастрират мъжки животни.

В никакъв случай да не се харчат пари за кастриране на мъжки животни, защото тези женски, когато им трябва винаги се намира мъжко, което да свърши работата и затова циркът продължава.

За това настоя независимият депутат Димитър Чукарски, който изтъкна, че съветът му към земеделския министър би бил антикризисна мярка, която ще ограничи излишните харчове от общинските бюджети.

Чукарски предложи и друг вариант, който е популярен на Запад - „инжектират се едни специални неща при раждането на домашните кучета и после с GPS системи могат да се следят цял живот и стопаните носят отговорността."

Мирослав Найденов заяви, че с удоволствие би приел да не се кастрират мъжки животни, но ням как да се кастрират женски, след като в природозащитните организации преобладават жените.

Относно другият съвет за инжектирането Найденов каза, че този метод е доста по-скъп и по-неефективен. „Има препоръка на СЗО по отношение на безстопанствените кучета и тя е масова кастрация, поголовна кастрация", каза Найденов.

Не може в София ежедневно да се кастрират десетки кучета, а в съседни общини - не. Естествено е оттам да идват пак в София, коментира още земеделският министър.

По депутатския въпрос колко са бездомните кучета в страната и какви мерки ще предприеме НВМС Найденов каза, че повечето общини не са провели преброяване на безстопанствените кучета.

Невъзможно е да се представи справка колко са те. Ако някой го направи е за Нобелова награда, добави Найденов.

Той съобщи, че много общински съвети са приели програми и мерки за ограничаване на популацията на бездомни кучета, но голяма част от общините не ги изпълняват поради липса на финансови средства, липса на система за регистрация и контрол на кучетата.

Найденов заяви още, че има 27 общински приюта за временно настаняване на кучета.

Той е категоричен, че ветеринарната служба ще засили контролните си функции и уточни, че това ще бъде свързано с издаване на по-големи актове на кметовете.