Първите тролейбуси с климатична система в София ще тръгнат по линия в градския транспорт през следващият месец. Това съобщиха от "Столичен електротранспорт", цитирани от БНР.

Превозните средства бяха транспонирани на 6 юли. В София са пет от общо 30-те тролейбуса, които бяха купени от общинското дружество със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Цената на едно превозно средство е 451 645 евро, а единичните тролейбуси са произведени от "Skoda Electric a.s.", която спечели обществената поръчка.

През следващия месец, когато се очаква да пристигнат още пет нови тролейбуса, превозните средства ще бъдат пуснати по 11-та линия. Това са първите превозни средства с климатична система и на пътническия салон, които ще се движат в градския транспорт в столицата.

В движение вече са пуснати и трамваите втора употреба, които "Столичен електротранспорт" купи от Лайпциг. Те са общо 15 мотриси с още толкова вагона и се движат по линия номер 22.

От утре трамваите по линия 23 ще увеличат маршрута си. Общо пет мотриси ще обслужват линията, която сега се движи от ул. "Обиколна" в "Дружба 2" до ул. "Искърско шосе", а от утре - до трамвайното обръщало "Гео Милев".

Интервалът на движение на трамваите ще е на 15 минути от 7.00 ч. до 10.00 ч. и между 16.00 ч. и 19.00 ч., а в останалото време - ще е на 23 минути. По линия номер 23 трамваи ще се движат от 6.30 ч. до 22.00 ч. всеки ден.

Стана още ясно, че е малко вероятно през тази година да се осъществи доставката на нови автобуси за "Столичен автотранспорт.