Поръчките в строителния бранш са намалели с близо 70% в сравнение с миналата година, съобщиха от бургаската строителна камара. Става въпрос за бургаския регион, където до скоро кипеше най-бурна строителна дейност.

В последните месеци обаче активността в сектора силно е намаляла, което изправя пред сериозни изпитания фирмите, заети в бранша.

Най-силно засегнати са тези компании, които са инвестирали във ваканционни имоти и нови туристически обекти. Там почти няма активност. Извършват се само отделни ремонтни и довършителни работи в Несебър и Созопол.

В Бургас има новостроящи се нови обекти, но те са намалели също в сравнение с миналата година. До този момент са освободени над 4 хил. работника заради кризата. По-големите компании търсят решение в изпълнение на инфраструктурни проекти и търсят все по-настойчиво сътрудничеството и партньорството на държавата и общините.

Ще оцелеят тези, които имат най-сериозна строителна техника и могат да отговорят на изискванията за изпълнение на проекти на ЕС, държавни програми, както и регионални проекти.
До 2013 г. се очаква в това направление да бъдат реализирани до 10 млрд. лв. Много са важни и проектите по изграждане и монтиране на пътната мрежа и съпътстващата инфраструктура.