Сушата в Добрич влошава тревожно състоянието на зърнените култури в областта. За това предупредиха земеделските производители, информира БНР.

Количеството на падналите валежи през тази стопанска година е с 50% по-малко в сравнение с последните 60 години.

В житницата на България най-тревожно е състоянието на пшеницата. Очаква се добивите да бъдат изключително ниски. Комплексни са причините за лошото състояние на зърнените култури, смята проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Той изброява екстремното засушаване, силните ветрове, както и големите температурни амплитуди.

"Надявам се в рамките на 7-8 дни да паднат дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително - 30-40%, но ще има добиви. Ако не паднат дъждове обаче, какво правим", запита реторично проф. Киряков. 

Масови фалити грозят розопроизводителите заради коронавируса

Масови фалити грозят розопроизводителите заради коронавируса

След дни започва сезонът за прибиране цвета на маслодайната роза

Според земеделския производител Петър Петров за разораване на площи все още не може да се говори, но тревогата вече е и за пролетниците.

"Миналата година може да се каже, че в голямата си част пролетниците измъкнаха земеделците от тотални фалити, защото пролетта имаше дъждове. С всеки ден добивите падат", смята Петров. 

Изнасяме най-много части на електротехника, гъши дроб и пшеница

Изнасяме най-много части на електротехника, гъши дроб и пшеница

БСК отчита ръст на износа, но България отстъпва позиции и е на 64 място