Родният бизнес вече има по-голям интерес към най-слабо развития регион на страната ни – Северозападния.

С това се похвали министърът на икономиката Божидар Лукарски, който отчете на пресконференция резултатите от първия етап за кандидатстване по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

Припомняме, общият бюджет на програмата за бизнеса от новия програмен период е 1.27 млрд. евро. Те ще бъдат разпределени за технологично развитие и иновации, за предприемачество, за енергийни и ресурсна ефективност на предприятията, за техническа помощ, както и за премахване на пречките в областта на сигурността на доставките на газ.

Министър Лукарски отчете, че подадените през първия етап предложения за финансиране на проекти от наши фирми са общо 844. Тези идеи за развитие на бизнеса се оценяват на стойност 436 млн. лева.
Това обаче е четири пъти над заделените европейски пари за първия етап и заради това от Министерство на икономиката са одобрили само 202 проекта за общо 116,5 млн. лв.

На базата на тези данни министър Лукарски се похвали, че определено се повишава интересът към Северозападна България, като за развитие на бизнеса там са одобрени 64 предложения, а 53 от тях са с дейност само в градовете от тази част на страната.

Все още първенец остава Южният централен регион на страната, за където има най-много одобрени проекти. Най-големият интерес на българските фирми е за получаване на европейски пари за производство на метални изделия без машинно оборудване, а по-назад в класацията е производството на дрехи, хранителни продукти и мебели.

Днес ще бъдат публикувани имената на одобрените проекти. Започва работата на екипите по договаряне, изпращат се уведомления към кандидатствалите и след проверка за това дали отговарят на изискванията се пристъпва към подписване на договори за безвъзмездна финансова помощ от Европа.

Крайният срок за сключване на договорите е до края на годината”, посочи министърът на икономиката.

Той обясни още, че заради големия интерес към първия етап на ОП „Иновации и конкурентоспособност” 498 проектни предложения са били технически изправни, но пък за тях не са достигнали пари. Добрата новина е, че от Министерство на икономиката ще започват да търсят възможност за наддоговаряне на предвидените за първия етап пари, като крайният срок за това е също краят на годината.

Желанието на министър Лукарски е да могат да се намерят още около 100 000 лв., които от своя страна да стигнат за поне още 200 проектни предложения.
„Колкото повече – толкова повече, както е казал Мечо Пух”, обобщи искането министър Лукарски и уточни, че изчислената сума от 100 млн. лв. е ориентировъчна, а целта е да се удовлетворят исканията на бизнеса.

Министър Лукарски коментира и конфликта между Турция и Русия и успокои: „Нека да не очакваме някакви невероятни икономически последици за България от сваления руски самолет”. „Да видим как ще се развие конфликтът и да не надуваме драматизма”, настоя още той.