В последните години нашето общество узрява все повече за това, че търгуването в Интернет не е толкова опасно. Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той посочи, че дигиталният пазар би бил в полза на потребителите най-вече когато е сигурен и спокоен. Доверието на българските потребители в предимствата на дигиталния пазар се забелязвали и през статистиката на "Евростат". Тя сочела, че вече над 1,3 млн. потребители у нас търгуват в интернет и реализират оборот от над 400 млн. лв. на година.

Според Димитър Маргаритов онлайн пазаруването има безспорни предимства, сред които безусловното право на отказ от покупката в 14-дневен срок. Други предимства са възможността бързо и лесно да се съпоставят няколко различни оферти на сходни продукти. Така потребителят може да направи информиран избор и да сключи най-изгодната сделка.

В последните две години КЗП била особено активна в залавянето и забраната на нелоялни търговски практики, включително и в интернет. В около 70 % от разгледаните случаи през миналата година се потвърдило, че са налице нелоялни практики. Проверките са извършени или по сигнали на граждани или при планирани кампании.

Димитър Маргаритов подчерта, че това не бива да стряска потребителите и да си мислят, че на всеки ъгъл дебне опасност. Просто се касаело за по-засилен контрол в последните години по отношение на нелоялните търговски практики. В миналото акцентът в дейността на комисията бил по-скоро върху административните нарушения. Сега обаче комисията счита, че е по-важно да забранява на търговците всички действия, които са адресирани до неограничен кръг потребители, тъй като крият по-големи потенциални заплахи. При забраната на една такава практика, търговецът вече не може да я прилага.

Димитър Маргаритов увери, че си партнират и с други контролни органи и институции, за да бъдат защитени правата на потребителите. Тези институции имали компетенциите в различни сектори на икономиката.

От КЗП доста добре работели с Агенция "Митници" по отношение на безопасността на стоките. При проверки в търговската мрежа и в туристически обекти имало изграден синхрон и с Агенцията по безопасност на храните. С Комисията за регулиране на съобщенията се осъществявало взаимодействие по отношение на телекомуникационните оператори. С Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се осъществява сътрудничество, когато става въпрос за търговци, предоставящи услуги по топлофикация и електроснабдяване. Маргаритов е категоричен, че за да може да се решат трупани с години проблеми, координацията между институциите трябва да постигне още по-високи равнища.

По думите му най-важна е активността и това да са склонни да отстояват позицията си на пълноправни граждани и европейци. Димитър Маргаритов изрази задоволство от факта, че в последните две години статистиката показала, че българският гражданин става все по-склонен да реагира, когато някой се опита да наруши неговите права и да сезира институциите. Това можело да означава и повишено доверие в тях. Маргаритов се надява тази тенденция да се задълбочава, защото тя води до намаляване на нарушенията, тъй като търговците се респектират.