Съюзът на международните превозвачи готви протест пред административната сграда на митница „Пловдив”. Протестните действия ще започнат от 20 юни, съобщават в своя декларация от съюза. Превозвачите предупреждават, че може да се стигне до затрудняване на достъпа до митницата.

В декларацията, която е качена на интернет сайта на съюза, превозвачите изтъкват, че изразяват категоричната си позиция против липсата на решение от страна на Агенция „Митници” по отношение на проблема за продължаващия вече няколко години неосигурен свободен достъп за товарни автомобили до митница „Пловдив”.

Били проверени неколкократни срещи между Съюза на международните превозвачи и ръководството на Агенция „Митници”, но проблемът оставал. Нарушавали се правата на превозвачите, които заплащали такси на частно лице, през чиито имот преминават, за да бъдат допуснати до митница „Пловдив”.

През 2012 г. Европейската комисия отправила препоръки да се спре събирането на такси за преминаване и да бъде осигурен свободен достъп до учреждението. На практика обаче подлежащите на митнически контрол автомобили нямали осигурен пряк и свободен достъп до входовете на митницата. Според Съюза на международните превозвачи това е в разрез с разпоредбите на Конституцията, съгласно която трябвало да се гарантира управлението и стопанисването на държавните имоти в интерес на гражданите и обществото.

Именно липсата на двустранни преговори и продължителното неглижиране на проблема от страна на Агенция „Митници” принудило превозвачите да предприемат протестни действия, става ясно още от декларацията.