Екологични проекти за 7 млн. лева включва инвестиционната програма на "Топлофикация Русе" за 2006 г., съобщиха от дружеството, цитирани от "РусеИнфо".

Най-важните от тях се реализират в ТЕЦ "Русе Изток".

Тези дни "Топлофикация Русе" започва реконструкция на електрофилтър към котел № 7, предвиждаща цялостна промяна на всички основни компоненти на съществуващото съоръжение - механична и управляваща части, като се запази и надгради съществуващият корпус на филтъра.
Предвидена е и апаратура за измерване на емисиите на прах след електрофилтъра след електрофилтъра и автоматично оптимизиране на работата му при отклонение от заложените параметри и в зависимост от режима на работа на котела.

След реконструкцията на електрофилтъра на Котел № 7 ше се постигнат нармативните изисквания за пределно допустими емисии за прах, отделяни в атмосферния въздух под 50 мг/Nm3. Главен изпълнител е "Риск Инженеринг" АД, избран след проведена процедура съгласно Закона за обществените поръчки.

Програмата предвижда изграждане на шламов басейн към цех "ХВО" за утаяване, допълнително избистряне и повторно използване на отпадните води от декарбонизация и варово стопанство.
Осъществяването на проекта ще доведе до намаляване количеството на неразтворени вещества и отпадните води и намаляване количеството на използвана вода в процеса на обработка.

Реконструкцията на сепарационната шахта към "Мазутното стопанство" цели изпълнение на екологичните изисквания за заустване на производствените отпадни води в канализационната система на населените места без пречиствателна станция.
След реализирането на проекта ще се извършва допречистване на отпадните води, замърсени с нефтопродукти, след което те се заустват в главния колектор на централата и се отвеждат в река Дунав.