"Топлофикация - Велико Търново" въведе преференциална пределна цена за кубик топла вода, от която могат да се възползват само клиентите без задължения към дружеството, съобщи БНР.

За битовите потребители, които платят цялата си месечна фактура в срок, крайната цена е 14 лева и 40 стотинки с ДДС. За останалите клиенти остава старият начин на фактуриране.

С връщането на фиксираната цена великотърновската топлоцентрала цели да върне старите си клиенти към услугите, след като през миналия отоплителен сезон десетки домакинства се отказаха след рекордно високи сметки до 70 лева за кубик топла вода.

До миналия отоплителен сезон коректните клиенти на "Топлофикация - ВТ" са плащали на преференциална цена за битова гореща вода, която е била фиксирана. Това беше премахнато и беше въведено ново ценообразуване.

От дружеството са внесли предложение до енергийния регулатор цената на парното да бъде увеличена с 88% до 175,88 лв./МВтч без ДДС.

Мотивите за драстичния скок са, че дружеството плаща най-високата цена на природен газ поради добавката за пренос, което е с 21 % повече от действащата цена на "Булгаргаз". Новата цена на парното ще стане ясна на 1 юли.