„Тошиба корпорейшън" и Български енергиен холдинг подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за енергийно развитие, който предвижда съвместна реализация на проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност.

Икономическият министър Трайчо Трайков се срещна с Норио Сасаки - президент на японската корпорация „Тошиба", в рамките на посещението на българската правителствена делегация в Япония.

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и участието на „Тошиба" в проекти за повишаване на ефективността при преноса и разпределението на електрическа енергия посредством внедряването на „умни мрежи" в България.

Засегната беше темата за най-новите технологични разработки на компанията и свързаните с нея дружества в областта на ядрената енергетика и производството на ядрени турбини, както и възможностите за изграждане на нови модерни ТЕЦ в България.

„Тошиба" ще подпомогне българската страна при провеждането на предпроектни проучвания на ключова инфраструктура и по-тясно сътрудничество в енергийното производство, включително тополоенергетика, хидроенергетика, ядрена енергетика.

Японският гигант потвърди, че ще започне изграждането на 10-мегаватов соларен парк в България, който се очаква да влезе в експлоатация през 2011 година. Това е част от големия проект на японската корпорация да изгражда соларни паркове в България, други европейски страни и САЩ.

Централата, която ще се намира край Ямбол, ще струва около 37,6 млн. евро и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства. От „Тошиба" обявиха, че планират да осъществят инвестицията самостоятелно. Компанията обмисля реализиране и на други подобни проекти в България, както и придобиването на местни фирми с опит в построяването на такива съоръжения.

Тази японска компания е първокласен инвеститор, който носи добър знак за България и за очакванията ни да увеличим дела на привлечените инвестиции в страната през 2011 г.", каза след подписването на меморандума министър Трайков.

По време на срещата не отбелязано и успешното приключване на работата на корпорацията по проект за рехабилитация на ТЕЦ „Марица Изток 2".