Премиерът Сергей Станишев официално даде старта на дейностите по изграждането на втората атомна електроцентрала у нас - АЕЦ "Белене".

На съмволичната първа копка присъстваха още енергийният министър Петър Димитров и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков, президентът на Атомстройекспорт, фирмата - изпълнител на проекта, и редица други народни депутати, областни управители и кметове.

Министър Петър Димитров увери обществеността, че на територията на АЕЦ "Белене" ще работят "най-сигурните генератори, които съществуват в света". По думите му "вероятността да има авария в тези реактори, на практика е нулева".

Енергийният министър отчете факта, че ако проектът на „Белене" беше стартирал в началото на 90-те години от тогава до сега там е щяло да се произведе електроенергия на приблизителна стойност 8 млрд. евро. Той обаче допълни, че след днешния ден „България започва изключително офанзивна енергийна политика, която ще я превърне в един от най-големите играчи в Европа".

По време на официалното откриване на стартовите дейности по АЕЦ „Белене" изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков обяви публично, че втората електроцентрала „ще гарантира енергийната сигурност на България", а Леонид Резников, президент на „Атомстройекспорт" добави, че тя „ще стане залог за енергийната безопасност" на нашата страна и „ще помогне да се издигне икономиката на България на качествено ново ниво."

До края на тази година ще бъде излят фундаментът на II блок на АЕЦ "Белене", а до март следващата година това ще се случи и с фундамента на I блок.

Продължава демонтажът на изградените преди години съоръжения по предишния проект за атомната електроцентрала.
Ще бъдат премахнати същинските ядрени части, изградени преди години.

Останалата съществуваща инфраструктура ще бъде интегрирана за работа в новия проект за АЕЦ „Белене".

Демонтажът ще продължи до юни следващата година, като в хода на работните действия, работещите на обекта хора са принуден да разрязват с диамантени въжета бетонна стена, която на места достига до 2,6 метра дебелина.

Енергийният министър Петър Димитров увери обществеността, че се очаква окончателна оферта от двамата съществуващи кандидати за стратегически инвеститор на проекта.
По думите му, ако тези оферти са факт до 15 септември, до края на този месец ще бъде ясен новият стратегически инвеститор.

До края на годината ще бъде направена и поръчка на основното оборудване на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене", каза още Димитров.
Според него втората електроцентрала в България ще е една от най-модерните и най-мощните централи не само на Балканския полуостров, но и в целия ЕС.

От своя страна премиерът Сергей Станишев нарече втория проект за „Белене" „проект, който ще бъде ключов за енергетиката на България."

Той припомни, че историята на построяването на втората българска електроцентрала показва развитието на българската държава през последните 20-30 години.

До 10 хил. души се очаква да достигне броят на работещите по проекта в най-тежките моменти по изграждането на електроцентралата.
Това каза Леонид Резников, президент на „Атомстройекспорт" и допълни, че в момента на обекта работят около 300 души.
След въвеждането на електроцентралата в експлоатация се очаква в нея да работят около 2 хил. души т.е. „по човек на мегават."

На въпрос дали вторият старт на изграждането на АЕЦ „Белене" няма да завърши трагично като първия проект, премиерът Сергей Станишев отговори, че „правителството ще направи всичко необходимо този проект не само да стартира днес, но и да се реализира".

 

Той припомни, че „регионът страда системно от липса на електроенергия, затова проектът „Белене" е крайно жизнено необходим".

Министър-председателят категорично заяви, че „такъв проект изисква постоянно наблюдение от страна на правителството."

Резников от своя страна каза, че към момента проблеми за финансирането няма.

News.bg припомня, че на 18 януари 2008 г. беше подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене" между НЕК и „Атомстройекспорт". Срокът за въвеждане в експлоатация е 31 декември 2013 г. за 1-ви блок и 31 декември 2014 г. за 2-ри блок. Цената за договора е приблизително 4 млрд. евро.

Двата блока, които ще се изградят на площадката на АЕЦ „Белене" са с 1000 мегавата електрическа мощност, а проектният ресурс на оборудването е за период от 60 години. Двата реактора са от трето поколение, като „Атомстройекспорт" изгражда за първи път в ЕС такива реактори именно в България. Спрямо реакторите от второ поколение, тези имат 20% по-голямо годишно електропроизводство и 24,5% по-малко годишно потребление на уран.

Площадката на АЕЦ „Белене" се намира до река Дунав на 7,5 км. от границата с Румъния, като по официални данни изграждането на втората българска електроцентрала е най-голямата инвестиция в Република България за следващите 15 години.