Въпрос "какво прави мениджмънтът на „Булгаргаз" постави министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

По въпроса за исканото увеличение министърът припомни, че компанията подава ценовото си предложение, което се основава на разходите, които са обективно обосновани за ценообразуване на газа.

След участието си в кръгла маса за по-добро и ефективно регулиране министър Трайков коментира изявлението на шефа на „Булгаргаз" Димитър Гогов, че компанията е пред фалит и не може да плаща на „Газпром". Вчера Димитър Гогов заяви, че този, на когото не понасят цените на природния газ, "да си ходи". Булгаргаз" поискаха близо 30% увеличение на газа, като ДЕКВР предстои да вземе решение.

Поскъпването на енергоизточниците е неизбежно, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов.
                         Още...

Министър Трайков каза още, че ако „Булгаргаз" имат нужда от оборотен капитал, то този капитал вероятно ще се наложи да си го осигурят чрез дългово финансиране.
Да вземат заем, колкото им е необходимо от някоя финансова институция", заяви Трайков.

Според това, което излиза като разчети, министър Трайков заяви, че компанията е в състояние да функционира нормално.

На въпрос на журналисти дали държавата няма да помогне по някакъв начин, министър Трайков заяви: „Как разбирате вие помощта на държавата. Дружествата затова са дружества, защото от тях се очаква да работят като корпоративни субекти. На тях трябва да им излизат сметките и да си обслужват задълженията."

Относно това дали моментът е подходящ за заем, Трайков посочи, че ако са необходими пари, те трябва да се вземат от някъде.

По отношение на одитния доклад на компаниите за външни услуги икономическият министър заяви, че се е запознал частично с предварителните материали. „Няма изводи все още и затова е нужно да се даде време да ги формулират", допълни още Трайков.

По думите му това е мнение на експерти, които коментира някои практики като им дават положителни или отрицателни констатации.

„Но това трябва да се провери, защото ако наистина е имало нарушение на условията на лицензия на законодателството на финансовите регулации всички това е чудесен начин да се направи прозрачно и да се види как трябва да се реагира", заяви Трайков след участието си в кръгла маса за по-добро и ефективно регулиране министър на икономиката.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков, заяви че хонорар 600 лв. на час е доста добро заплащане, коментирайки оповестените в публичното пространство данни от доклада на ДКЕВР за изплащани от електроразпределителните дружества хонорари за предоставени услуги.

Подобно заплащане изглежда високо за България, а и за Европа е доста високо, коментира Дянков.

Той съобщи, че данъчните инспектори вече са влезли в електроразпределителните дружества и проверяват документацията им. Според Дянков, ако има нарушения, то могат да бъдат възстановени данъци от дружествата.

Повишаването на застрахователните премии с 2% има за цел да изравни плащаните от застрахователите данъци с останалите сектори, коментира още министърът.
Досега застрахователната дейност плащаше по-малко данъци от сходни дейности, посочи Дянков.