Снимка: Emaxpress

2009 година за икономиката е година, която не бихме искали да се повтаря.

Към края на годината видяхме обнадеждаващи сигнали, но все още предстои да се види колко устойчиви са те.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в ефира на БНТ.

Той коментира, че доверието в бизнеса се е подобрявало през септември, октомври и ноември, а през декември е намаляло.

„Това би могло да е временна корекция, би могло да е знак, че нещата не вървят така, както всички очакват", поясни Трайков.

„Българската икономика е отворена, малкa, експортно ориентирана и с известно отлагане във времето процесите от големите западноевропейски икономики се усещат и у нас", каза Трайчо Трайков.

По думите му България по отношение на антикризисната си политика се различава от други страни, където е имало повече инструменти за осигуряване на стабилност. "Ние наистина нямахме възможност да даваме големи пакети за финансово стимулиране в индустрията", коментира Трайков.

„Решихме да се съсредоточим в запазването на общото качество на бизнес средата и на привлекателността на България за правене на бизнес. Ние успяхме да запазим и ниското данъчно облагане", заяви министър Трайков.

Той заяви, че ограничаването на разходите по принцип трябва да е осъзната политика, защото всеки един политик или мениджър, трябва да управлява по отношение на това какви разходи има и ефективността на работата.

Искаме да спазваме образцова финансова дисциплина с оглед на амбициите ни и дългосрочните ни интереси за запазване на стабилност и влизане в еврозоната.