Министър Трайчо Трайков се срещна с вицепремиера и министър на енергетиката и промишлеността на Катар Абдула бин Хамад ал Атия, както и с други енергийни министри и представители на енергийни компании.

По време на срещите са били обсъдени перспективите за доставка на втечнен природен газ от Катар за България.

Срещите си министър Трайков проведе в рамките на участието си в международна конференция за използването на ядрената енергия за мирни цели в Париж.
Във форума, който бе открит вчера от френския президент Никола Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, участваха експерти от Международната агенция за атомна енергия и от Европейската организация за развитие и сътрудничество, както и 45 министри на енергетиката и експерти от 60 страни по света.

Теми на дискусиите на форума са ролята на ядрената енергия и енергийният микс като условия за устойчиво развитие, начините за финансиране на ядрените програми, нормите за отговорно използване на ядрената енергия, формата на сътрудничество с „новите" страни производителки на ядрена енергия и др.

Ядрената енергетика запазва значението си в енергийния микс на България, подчерта в изказването си министър Трайков. По неговите думи предстои АЕЦ "Белене" да бъде преструктуриран като частен проект, а в „Козлодуй" е в ход предпроектно проучване за изграждане на един или два нови ядрени реактора.