емакспрес
Енергийният министър Трайчо Трайков обвини предишното правителство за оттеглянето на RWE от АЕЦ "Белене".

Трайков, който е от делегацията, придружаваща президентa в Австралия обясни, цитиран от БНР, че няма да си подаде оставката както поискаха от БСП.

Видях коментарите от предишните управляващи и смятам, че това е откровено несръчен опит да се обясни провалът на собственото им нищо правене по отношение на проекта.

Между RWE и НЕК имаше предварително споразумение за създаване на съвместно дружество за изграждане на АЕЦ „Белене".
На 31 юли това дружество трябваше да бъде факт след като са свършени следните неща - осигурено е финансиране от двете страни и е подписан договор за инженеринг, доставка и строителство с „Атомстройекспорт", обясни Трайков.

На 27 юли, когато това правителство дойде на власт, нито едно от тези две неща не беше свършено и нямаше шанс то да бъде свършено.

Проблемът е в предишното правителство, което до 3 дни преди изтичането на срока за създаването на съвместното дружество, не беше изпълнило нито едно от задачите си по споразумението си с RWE, категоричен е министърът.

Трайков обясни, че в началото на годината кабинетът на Станишев е отпуснал 300 млн. лв. на БЕХ. Парите са за участието на НЕК в проектната компания с RWE в проекта АЕЦ "Белене". Тези пари са похарчени директно от НЕК за плащанията на Атомстройекспорт, а дружество с RWE така и няма.

Ако имаше дружество, тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин, защото немската компания щеше да е внесла своя дял, който съответства на българските 150 млн. евро.

Трайков допълни, че предстои избирането на консултант за Белене, който да определи процедурата за избор на инвеститор в ядрения проект.

Няма да се забави много в следствие само на тази причина, защото така или иначе щяхме да проведем този международен търг, но идеята ни беше да го направим заедно с RWE, допълни министър Трайков.