Скандал и хамалско подвикване белязаха обявеното за експертно обсъждане на ползите и вредите от шистовия газ. Всичко започна по план по време на обсъждането в Българската стопанска камара на тема "Шистовият газ - енергийна алтернатива или екологична заплаха".

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че у нас все още никой официално не е поискал да проучва и добива шистов газ. Тя посочи, че ако се правят подобни проучвания, то те са напълно незаконни и помоли всеки, който има подобна информация да уведоми екоминистерството. Караджова припомни, че съгласно българското законодателство намеренията за търсене и проучване на нефт и газ, в това число и на шистов газ не са предмет на провеждане на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че добиването на шистов газ може да доведе до увеличаване на благосъстоянието на общините, на които се развива тази дейност. Това е възможно благодарение на факта, че 50% от концесионното плащане остава в полза на общината, обясни енергийният министър. Трайков допълни, че в Полша себестойността на добивания шистов газ е 275 долара за 1000 куб. метра, а в САЩ е между 140 и 250 долара за 1000 куб. метра. Сами може да прецените, колко по-изгодни са тези цифри на фона на средна цена от 470 долара, която плаща страната ни, заяви Трайков. Според него са ясни икономическите ползи, стратегическите са колосални, а остава само да се направи и оценка върху възможните заплахи върху околната среда. Проучванията за наличие на шистов газ са първата крачка, която може да доведе до енергийна независимост на страната, коментира Трайков. Той посочи, че в условията на криза е още по-важно да проучим всички резерви, с които разполагаме.

Енергийният министър обаче заяви, че често противниците на шистовия газ си служат с лъжи и спекулации, като заиграват със страховете на хората. Именно тази негова реплика разгневи приближените до Алексей Петров - Николай Георгиев и Душана Здравкова. Те надигнаха глас, че не може да се говори за диалог при положение, че се наричат лъжци. Николай Георгиев дори развя карта на Европа на която са отбелязани държавите, които имат залежи на шистов газ, като разпалено посочи, че България не фигурира в нея.

Това "запали фитила" на група екозащитници в залата. Без да си изчакват реда за изказване надвиквайки се с модератора проф. Атанас Тасев те заявиха, че в момента в село Рогозина, община Генерал Тошево,има сонда за добиване на шистов газ. Екозащитниците обвиниха екоминистърът Нона Караджова, че крие от тях информация, която те са поискали относно проявен интерес на фирми за проучвания и добив на шистов газ. Тя обаче отрече да има такова нещо и посочи, че до момента никой не е поискал информация за подобно нещо и в екоминистерството няма заявен интерес, нито за проучване, нито за добив на шистов газ.

Бившият депутат от партия "Атака" Минчо Христов пък обвини двамата министри в лобизъм на една частна американска фирма, която може да замърси цяла България със своята дейност.

На фона на тези страсти и пререкания все пак стана ясно, че в момента Полша работи най-активно по добиването на шистов газ, като там има издадени 70 лиценза на 40 компании в тази насока. Именно в Полша са и най-големите залежи на шистов газ в Европа. Това гориво може да задоволи 5% от енергийните нужди на Европа и неговото добиване да навлезе в комерсиална фаза след 5-10 години.

След като страстите поутихнаха Трайчо Трайков се запъти за парламентарния контрол, бързайки, за да не кажат, че пак е единствения закъснял. Притиснат от тълпата журналисти, все пак енергийният министър се съгласи да отдели две минути време. Трайков посочи, че все още се уточняват всички клаузи на договора с "Шеврон". Когато подпишем договора, тогава това ще е основание компанията да представи своята работна програма, която ще бъде дадена в Министерството на околната среда и водите. "Не се преговаря трудно само с руснаците, но и с американците", коментира Трайков.

Припомняме, с оферта от 30 млн. евро американският енергиен гигант „Шеврон" спечели правото да проучва за шистовия газ в Нови Пазар. Две фирми бяха подали оферти за участие в търга на енергийното министерството, като на втора позиция е била британската компания BNK Petroleum.

Спечелването на конкурса разбуни духовете, както сред специалистите, така и сред местното население и политиците. Местните хора са раздвоени между състоянието на околната среда и добрите условия за бизнес.