Фермери от цялата страна излязоха на протест пред ресорното министерство и обявиха несъгласието си с начина, по който се разпределят средствата. Те обясниха, че не стачкуват за пари, а за несправедливото им разпределение. Протестиращите констатираха, че в България има нормативна криза в сектора, която не е отсега, а от 1989 година.

От водеща страна по овцевъдство, сега сме на дъното. Конкретният повод за недоволството са промените в наредба номер 3, касаеща директните плащания.

Земеделците обявиха, че "целият слугинаж на министерството е впрегнат, за да разцепва земеделието", а това бил единственият сектор, който се държи, въпреки трудностите.

Председателят на Асоциация "Здравословно хранене на децата" Милена Рашева настоя да отпадне новата наредба и да се ускорят плащанията, свързани с всички земеделци и нейни колеги, които работят в областта на земеделието.

По думите на Рашева без основание и публично обсъждане наредбата е изменена. Тя изтъкна и проблема със забавените плащания, които рефлектирали и върху хората, които работят за тях.

Някои земеделци са недоволни от това, че всеки, който дойдел, си правел експерименти. Затова земеделците издигнаха плакати и призоваха: "Подкрепете българския животновъд, който произвежда".

Протестиращите настояват за еднакви правила за всички овцевъди и козевъди. Фермерите развяват българското знаме, а протестът започна с песента "Хубава си, моя горо". Въпреки че ексминистърът вече не е на този пост, се чуха и викове за оставка.

Протестът бе подгрят от дрънкане с чанове. Очаква се фермерите да проведат и среща във ведомството.

По-късно БНР съобщи, че земеделският служебен министър Христо Бозуков се е срещнал с протестиращите овцевъди. Той е готов да преразгледа спорната наредба. Бозуков отправи упрек към недоволните, че не са поискали в разговор и не са го предупредили за протеста си. След това покани техни представители в министерството.

Бозуков призна пред журналистите, че има основания за протеста. Той увери, че ще работи за промяна на правилата, създаващи изкуствено напрежение в сектора.