Цената на хляба засега остава стабилна. Тя винаги се формира по конкурентен принцип. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред Bulgarian ON AIR. 

Тя поясни, че не може да коментирам каква ще е крайната цена. Tази на хляба се формирала от няколко компонента.

Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд. Хлябът е с най-тежък транспортен разход. Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември, обясни Кукушева. 

По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, ако влезе в сила с цялата си тежест, можел да осветли "сивия сектор" при хлебарите и сладкарите. 

"Дистрибуцията на хляба е основно в "сивия сектор", който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", посочи тя. 

Кукушева подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен - въпреки това немалко браншове понесли големи загуби.

Тя отбеляза, че малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват.