Има огромен интерес към пшеницата на България, заяви земеделският министър Мирослав Найденов при откриването на ловния сезон в Ямболско.

Той посъветва, цитиран от Фокус, продавачите да не изчакват с продажбата на пшеницата, тъй като цената й няма да се повиши, а точно обратно - ще падне.

Моят съвет е да не чакат повече. Някои от тях вече загубиха, задържайки старата реколта. Отказаха няколко договора на зелено и също загубиха. Тези, които продължават да задържат, ще загубят, коментира министър Найденов.

Той допълни, че в сряда ще посети Косово, откъдето са изразили готовност да купуват пшеница от България. Преди седмица при посещението си в България йорданският министър на земеделието също е предложил да купуват пшеница от България.

Вчера беше обявен край на жътвата на пшеницата у нас. До момента са ожънати 99,4% от площите или са реколтирани 10,5 млн. дка.
Отчетен е среден добив от 406 кг/дка. За 2010-та година този показател е бил 360 кг/дка.

Министър Найденов съобщи още, че кабинетът обсъжда храните с изтичащ срок на годност да бъдат дарявани на трапезарии за бедни и приюти.