Индексът на тръжните цени на хранителните стоки се повишава минимално тази седмица от 1.731 на 1.736, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Индексът достигна най-високото си ниво тази година - 1.768, около Великден.

Захарта през последната седмица се продава средно по 1.34 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с 0.03 лева, до 2.53 лева за литър. Брашното тип "500" запазва цена от 0.89 лева за килограм.

Обикновената кайма се продава средно по 4.79 лева за килограм, а произведената по стандарта "Стара планина" струва 7.60 лева за килограм. Кренвиршите по стандарта "Стара планина" поскъпват с 0.5 на сто, до 7.40 лева за килограм.

Оранжерийните домати поскъпват с 3.4 на сто - до 1.85 лева за килограм. Оранжерийните краставици обаче поевтиняват с 2.6 на сто и се продават средно по 1.85 лева за килограм. Картофите поскъпват с 3.1% и се продават средно по 0.67 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със седем на сто, като достигна до 0.40 лева за килограм.

Ябълките се продават средно по 0.93 лева за килограм. Цената на лимоните се повишава с 0.7 на сто - до 1.49 лева за килограм.