Според борсовите специалисти спадът в цените на основните хранителни продукти в търговската мрежа е сигнал за продължаване на кризата, информира БНР.

Цените на олио, брашно и захар, които традиционно през зимата поскъпват, за първи път тази година вървят надолу. След като на борсата поевтиняха с 22% при олиото например и с 12% при захарта, сега хранителните стоки вече се продават по-евтино и в магазина.

Според Васил Симов, който е изпълнителен директор на Софийската стокова борса по - смущаваща е ситуацията при петрола, където ако цената продължи да расте, това може би ще компенсира намалението на цената на някои хранителни стоки.

Ако към това се прибави и плануваното увеличение на ДДС, картината скоро отново ще се промени. А до колко са реални промоционалните оферти на търговските вериги и Mall-овете за хранителни стоки и възможно ли е да си купиш килограм брашно за 28 ст.?", запита Симов.

"Дали е брашно и дали е брашно „Тип 500", но това не е пазарната цена. Това за момента изкривява картината, но е временно явление. Цените си се връщат в обичайното русло," обяснява Симов.