Тютюнопроизводителите плашат отново с протести. Поводът е предстоящото гласуване на второ четене на Закона за тютюна.

"В бранша има много проблеми, тече изкупната кампания и в момента производителите са в паникане се изкупува, цените са ниски", заяви след среща с браншовите организации зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Ферихан Ахмедова.

По думите ѝ, идеята за решаването на проблематиката в Закона за тютюна ударила на камък. Депутатката напомни, че от ДПС предложили изцяло нов закон, но бил охърлен.

Приети са текстове, които повече ще създадат проблеми, отколкото да решат сегашните на тютюнопроизводителите, предупреди Ахмедова. Затова ДПС провед среща с асоциациите на тютюнопроизводителите и обсъди притесненията им.

Една от проблематичните точки била свързана със задължението тютюнопроизводителите да се регистрират до 31 март.

От ДПС призоваха браншовите организации активно да бъдат включени в консултации по промените, тъй като законопроектът не е съгласуван с тях. ДПС предупреди, че зреят протести и правят всичко възможно тези протести да не се случат. Очакват обаче ответни реакции най-вече от ГЕРБ.

Тютюнопроизводителите обявиха, че застават зад тези думи. Те настояват за сериозен диалог с управляващите, за да се изчистят подробности касаещи най-вече дребните производители. Призивът им е гледането на закона да се отложи.