„Упорит" тираджия три пъти днес блокира магистрала „Хемус" заради неподходящи гуми.

Рано тази сутрин се е наложило да бъде изтеглен, след като препречил магистралата в посока София.

По-късно - с още двама колеги - въпреки предупрежденията да изчакат - тръгнали отново и пак към 13 часа и тримата се завъртяли и препречили Хемус, което наложило затварянето й.

Последно:
За да бъдат пропуснати блокираните автомобили в посока София, те се пренасочват към другото платно (посока София към Ботевград). В отсечката от тунела „Топли дол" до „Витиня" трафикът към София се пренасочва към насрещното платно. Поетапно движението се пуска в посока София, а после в посока Ботевград

След като били изтеглени, първият тираджия продължил упорито към София и на км 26, между тунелите „Витня" и „Правешки", отново блокира пътя.

Това отново налага временно спиране на движението на всички МПС в посока към София, за да може тежката техника да отстрани камиона от магистралата. Очаква се движението да бъде нормализирано към 17.00 часа.

На АМ „Хемус" посока от София към Ботевград движение е отворено за леки автомобили. Товарните ще бъдат пуснити след като се изтегли лекия трафик, съобщават от пътната агенция.

Трасето на „Хемус" се почиства от около 40 машини. Работата на екипите и техниката е започнала в 20.00 часа вечерта на 6 януари и не е прекъсвала до момента, уточняват от АПИ.

Във връзка с усложнената обстановка на магистралата Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на пътуващите от Велико Търново посока София да преминават през прохода на Републиката или през прохода Шипка, за да ползват АМ „Тракия". За прохода „Шипка" е въведено ограничение за движение за товарни автомобили над 10 тона.

В областите Ловеч, Смолян и Плевен пътната обстановка е тежка заради обилния снеговалеж и надявавия.
От АПИ призовават гражданите, които нямат неотложна работа да се въздържат от пътуване в горецитираните региони.

 

Към 16 часа проходът „Петрохан" е отворен за МПС до 10 т., без ремаркета и полуремаркета. Всички МПС задължително да са оборудвани с вериги.

Състояние на проходите:

- „Златишки проход" - път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС.

-„Твърдишки проход" - път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС.

- ,,Върбишки проход" - затворен за МПС.

- „Дюлински проход" - път ІІІ-906 забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или Ришки проход.

- проход „Айтоски проход" - път ІІІ-208 Провадия-Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере.

- проход „Шипка" - път І-5 /Е-85/ забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.

- проход „Вратник" - затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/.

- проход „Петрохан" - отворен за МПС до 10 т., без ремаркета и полуремаркета. Всички МПС да са с вериги

- проход „Троянски проход " - затворен за всички МПС.

- проход „Превала", „Пампорово", „Рожен" и „Печинско" - всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

- проход „Република"- отворен за всички МПС.

- проход „Папазчаир"- всички товарни МПС да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета