Нова мощност за производство на електрическа енергия от лигнитни въглища ще бъде изградена в комплекса "Марица Изток".

Мощността на топлоелектрическата централа ще бъде не по-малка от 600 MW. Това е решил Министерски съвет на редовното си заседание.

Като условието за изграждането й е поставено да се използват най-добрите производствени практики, за да се постигне висока ефективност на централата при спазване на екологичните изисквания на ЕС.

Другото изискване е в нея да бъдат внедрени нови екологосъобразни въглищни технологии, в съответствие с приоритетите на Общността за постигане на устойчиво развитие при опазването на околната среда.

Министерският съвет реши обектът да бъде от национално значение, за да е възможно по този начин да бъдат съкратени сроковете на административните процедури за стартиране и реализиране на проекта.

"Мини Марица Изток" ЕАД експлоатира най-голямото находище за лигнитни въглища в България. Разработват 3 открити рудника, които снабдяват с въглища три топлоелектрически централи за производство на електричество и брикетна фабрика.

Общото количество на запасите към 2007 г. е 1852 млн. тона. Производствените възможности на дружеството са около 35 млн. тона, а в момента те са 22-23 млн. тона.

Очаква се при построяването на новата мощност да бъдат привлечени значителни инвестиции, да бъдат разкрити нови работни места, да се увеличат приходите в държавния и общинските бюджети, да се подобри инфраструктурата в региона и т. н. Очаква се също реализацията на проекта да има и социално-икономически ефекти - редица български компании ще участват в отделни етапи от инвестиционния процес, в логистиката и свързаните с тях дейности.

Изграждането на обекта е в съответствие с Енергийната стратегия на България и с Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България и оперативния план за изпълнението й за периода 2006-2015 г.