Работници от "Костенец Пейпър Мил" ЕАД, най-голямата фабрика за производство на хартия у нас, протестираха пред сградата на предприятието в 8:30 ч.

Причината е готвеното масово уволнение на 150 от общо 180 заети.

150 работници в Костенец остават без работа, готвят протест

150 работници в Костенец остават без работа, готвят протест

Служителите без синдикално членство не били представени на Общото събрание

"Сега хората са объркани и не се знае какво ще се прави оттук насетне. Въобще ще има ли управа на тези машини, ще се пусне ли това предприятие, ще се върнат ли работниците. Просто това е целта - да има прозрачност и да се разясни на хората какво ще стане оттук насетне", коментира пред БНР жена, работила 34 години в предприятието.

На 28 юли изпълнителният директор е открил процедура по съкращаване на персонала, уведомени са само синдикалните организации в дружеството - КНСБ и КТ "Подкрепа". Останалите работници, нечленуващи в профсъюзи, не са били представени на общо събрание в предприятието, с което грубо са нарушени техните права, смятат протестиращите.

Директорът на хартиената фабрика Иван Павлов заяви, че още преди да започне процедурата, са направили среща с всички работници, на която са обяснили, че са били принудени да предприемат тези мерки в резултат на факта, че 9 месеца предприятието нямало производство, не произвежда нищо, съответно нямало откъде да има приходи, с които да посрещне своите разходи.

"Процедурата по ликвидация на щетата се проточи повече отколкото очаквахме и изпаднахме в тази позиция. Ние сме ги информирали за това. Освен това след началото на процедурата всяка седмица бяха провеждани срещи с всички работници и служители в присъствие на представители от Общината, Агенцията по заетостта, НОИ, на двете синдикални централи, на която се водеше разяснителна кампания за това какви са следващите стъпки и с какво ние бихме могли да облекчим този неприятен процес", обясни директорът. 

Искаме да възобновим производството колкото може по-скоро, увери Павлов и уточни, че в споразумението, което са подписали със синдикатите, имало текст, че при възстановяване на производството приоритетно ще поканят на работа бившите си работници и служители.

"За да може да запазим предприятието живо, оставяме един минимален брой работници", каза директорът.