Трябва да се грижим по-добре за гората и това ще доведе до там да има повече ресурс за дървопреработващите компании и за мебелните компании. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след работна среща с министъра на земеделието Явор Гечев, посветена на кризата с дървата за огрев за зимата. Самият земеделски министър Явор Гечев не присъства на брифинга, въпреки че бе обявено и неговото присъствие.

Важно е да се осигурят дърва за хората на по-поносими цени и Стоянов вярва в пазара - ако има повече предлагане, цените на дървата ще спаднат. Дървата са отопление са най-евтиният начин за отопление, има и други начини, но те са по-скъпи и хората не могат да си ги позволяват, посочи министърът.

Той обясни, че служебното правителство от първия си ден си поставило една основна задача - борбата с инфлацията у нас, като се постигнали резултати в тази посока с намаляване на енергоизточниците. Инфлацията за пръв път от януари месец намалява, доволен е Стоянов, който ще се фокусира и в върху други сектори - дърводобива и дървопреработването. Проблемът с двойното покачване на цената па дървата за населението на прага на зимата - проблемът става все по-остър, изтъкна Стоянов.

Той получил много сигнали от фирми, които се оплаквали, че нямали достатъчно суровина за работа. И на закуските, които се провеждали с чуждестранни производители големи компании обмисляли напускане на страната ни именно поради причината за кризата с дървата за огрев. Стоянов изслушал всички мнения и се обединили около няколко неща: ясно е, че има недостиг на дърва и е ясно от какво е породен той - заниженият добив във връзка със заповед на министъра на земеделието отпреди година и половина, с която се ограничава дърводобивът с 30%, но недостигът е породен и заради голямото търсене на дърва.

Все повече домакинства в България се подсигуряват с дърва, но правителството успяло да осигури достатъчно газ на добра цена, така че няма да има нужда от презапасяване с дърва. Тази година поръчките в Министерство на земеделието са три пъти повече в сравнение с минали години, отчете Никола Стоянов.

Дървопреработващите компании се конкурират помежду си и всеки започва да влиза в ресурса на другите. Дървопреработващите компании са принудени да работят на 50% мощности, може да се наложи съкращаване на хора и те дори да напуснат България. Получава се един омагьосан кръг - ако няма предлагане, а има голямо търсене цените на дървата се покачват.

Ако средната стойност в ЕС е, че 75% от прираста на гората се добива, в България сме под 50% от този прираст, посочи Стоянов. В развитите държави като Австрия и Германия добиват 90% от годишния прираст на гората. Добрата грижа за гората включва много дейности и ако бъде оставена сама на себе си, стават много по-податливи на пожари, предупреди той. В последната година е имало много повече горски пожари през 2021 г., но и гората е много податлива на вълнолом, на болести и на всякакви природни бедствия, ако не се грижим за нея.

Основната цел пред нас трябва е да оставим на внуците ни повече гора, отколкото сме заварили. За самите компании, които ползват дървения материал за ресурс, е много важна устойчивостта на бизнеса им, коментира Никола Стоянов и добави - иначе секторът щял да е на глинени крака, защото нямало достатъчно суровина, което също било недопустимо.

"Има сериозен недостиг на човешки ресурс в сферата на дърводобива. Нивото на обработка е на ниво от Втората световна война, сечта се извършва ръчно, а техниката, с която се извозва дървесината е на 50 години, което уврежда и горите. Дърводобивът в момента не е щадящ за гората, отчита министърът на икономиката", каза ощe министър Стоянов.

Той добави, че е време да се инвестира в сектора и така да се подобри дейността.