Концепциите за предстоящото преструктуриране на БДЖ ЕАД и НК „Железопътна инфраструктура" ще бъдат обсъдени на работна среща в Русе.

В дискусията ще вземат участие министърът на транспорта Петър Мутафчиев, изпълнителните директори на двете железопътни компании - Олег Петков и Антон Гинев, директор и на дирекции и и поделения в БДЖ и НК ЖИ, представители на синдикалните структури в железниците, Научно-техническия съюз по транспорт и Обществения съвет по транспорт към Министерството на транспорта.

Поканени са да присъстват и председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев, народни представители от региона, кмета на града Божидар Йотов и областният управител Мария Димова, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Преди срещата транспортният министър ще посети Музея на транспорта в града по повод отбелязването на 140-годишнината от пускането в експлоатация на първата железопътна линия в България (линията Русе - Варна) и 40-годишнината от създаването на Музея на транспорта.

Линията е с дължина 224 км и е построена в периода 1864 - 1866 г. от английската фирма на Уилиям Гладстон и двамата братя инженери Баркли.
Музеят на транспорта е открит през 1966 г. Самата сграда на музея представлява приемното здание на първата жп гара в страната. През 1974 г. тя е обявена за паметник на културата. В музейната експозиция е представена историята на железопътния транспорт и корабоплаването по река Дунав.