Експертите на РИОСВ-Русе установиха еднократно неорганизирано изпускане на емисии и разпространение на специфична за производството миризма извън границите на площадката на "Монтюпе"ЕООД.

Нарушението е констатирано, в рамките на осъществения извънреден контрол на дежурните екипи на инспекцията през периода от 27 август до 6 септември, съвместно с представители на община Русе и Гранична полиция- Русе за наблюдение с термовизионни камери.

На 3 септември, след постъпили 13 сигнала на горещата телефонна линия за неприятна миризма, наподобяваща "изгорял бакелит", са обходени кварталите "Възраждане", "Цветница", Източна промишлена зона и Индустриален парк.

От 21 и 40 до 22 и 20 часа е извършен пълен обход на площадката на "Монтюпе" ЕООД, на отстояние около 150 метра от оградата. От северната страна на производствените халета на "Монтюпе" с термовизионните камери е установено неорганизирано отделяне на емисии вредни вещества, под формата на поток със бледо сивкав цвят над покривната повърхност на халета 2 и 3. В 22 и 30 часа изпускането на емисиите е преустановено.

При обхода на производствената площадка е констатирано, че част от транспортните врати на производствените халета са отворени. По време на проверката не е наблюдавано движение на техника, хора и товаро - разтоварна дейност през вратите. Спрямо дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. РИОСВ-Русе продължава да упражнява стриктен контрол върху изпълнението на инвестиционната програма на "Монтюпе" ЕООД.

Нено Димов бори замърсяването на въздуха в Русе

Нено Димов бори замърсяването на въздуха в Русе

Димов ще се срещне с представители на завода "Монтюпе"