На осмо място сме в Европейския съюз по общ брой регистрирани храни, вина и спиртни напитки със защитени наименования. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, която съвместно с български производители представи някои от защитените продукти.

В тази класация пред нас са страни с много по-големи традиции в тази посока като Италия и Франция, подчерта Танева. По думите й мястото, което ни е отредено, е гаранция за традиционно качество и строг контрол.

Имаме регистрирани общо 74 продукта. Шест от тях са земеделски продукти, в които влизат храни и розовото масло. 55 е броят на регистрираните вина, а 13 са спиртните напитки.

Своето място в регистъра заемат „Бургаската мускатова” и „Сливенската перла”. Сред месните продукти през 2014 и 2015 г. значението на храни с традиционно специфичен характер са получили панагюрската луканка, филе „Елена”, роле „Трапезица”, Кайсерован врат „Тракия”.

Пастърма „Говежда” е в процедура и всеки момент се очаква също да бъде вписана в регистъра на ЕС. Досието на луканка „Троянска” също вече е внесено в земеделското министерство и процедурата е стартирала.

От Българската асоциация на износителите на вино подчертаха, че членовете им полагат изключително голямо усилие за увеличаване на износа на български вина за международните пазари. От асоциацията обявиха, че ще гонят увеличаване на експортната цена.

От Сдружението за традиционно месни продукти подчертаха, че България е с традиции в сурово-сушените продукти.

Розовото масло пък получава поредно признание с настоящото вписване в регистъра, предвид факта, че при него има над 3 века традиции.

Всички производители са категорични, че това, което е необходимо, е да промотираме все повече продукцията си. В една кошница добра комбинация би могла да бъде направена от виното, месните продукти и емблематичното за страната ни розово масло.

Министър Танева използва случая да поздрави ветеринарите за техния професионален празник. След събитието тя прикани всички присъстващи да опитат от продуктите, които бяха изложени в Министерството на земеделието и храните.