Варненските таксита отново вдигнаха цените на услугата и то двойно. Новите цени са 0,79 лв. за километър пробег през деня и 0,89 лв. през нощта, информира news.varna24.bg.

Това е поредната промяна в цените на такситата от началото на годината до сега. След като предприеха редица намаления и дори цените паднаха до 0,33 лв., централите са взели решение отново да покачат тарифите. Допреди няколко дни те караха на цени от 0,53 до 0,65 стотинки.

Задължително условие е при смяна на тарифите колите да преминат на проверка в Българския институт по метрология - Варна. Това е и причината за образувалата се опашка от хиляди автомобили пред звеното. За да се претарифират обаче, шефьорите трябва да закарат колата си до ремонтна фирма, която отваря фискалното устройство и набира новите цени. След това таксито се преминава през метрологична проверка и ако е годно за работа, се поставя пломба.

Проблемът е, че в лабораторията на Метрологията работят само двама души, които дневно могат да проверяват между 30 и 45 коли. Желаещите да се претарифират обаче може да надхвърли 2000. Това на практика може да се случи до края на годината.

Припомняме, че през последната половин година таксиджиите организираха множество протести срещу ниските тарифи. Основните им мотиви бяха, че с тези цени не могат да си покрият дневните разходи и за автомобила, и за храна.

В средата на септември таксиметрови шофьори поискаха да бъдат въведени т.нар. празнични тарифи от 1.50 лева. Тогава те заявиха, че отново обмислят протести, този път обаче в национален мащаб. Точната дата на окупацията на София засега не се съобщава.