Шансът да се промени формулата за изчисляване на пенсиите от 1 януари догодина и по този начин да има още едно увеличение е голям.

Това заяви социалният министър Емилия Масларова преди днешното заседание на управляващата коалиция.

500 млн. лв. допълнително ще трябват, ако днес управляващите решат, че от януари догодина се променя формулата за пенсиите, но така ще се гарантира по-добър жизнен стандарт на третата възраст, заяви министър Масларова, цитирана от БНР.

Чрез оперативната програма "Развитие но човешките ресурси" ще се осигурят и допълнително пари за пазара на труда, така че да е минимално отражението на финансовата криза върху работните места, каза Масларова и увери, че за квалификации и преквалификация се осигуряват достатъчно пари.

Догодина минималната заплата ще е 260 лв., а работникът ще внася вноска за пенсия от 8%, каза още тя.

Министър Масларова не приема категорично упреците на част от пенсионерите, че увеличението на пенсиите от последното преизчисляване е жълти стотинки и заяви, че винаги е обяснявано, че след това преизчисляване, ще има хора с по-малко и хора с повече пари.

Тя припомни и факта, че направеното преизчисляване е било основно по настояване на пенсионерските организации в България.