"Има много показатели, които показват, че започва да настъпва нова икономическа световна криза", предупреди старши изследователят от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев пред Нова телевизия.

По думите му идва нова криза, но тя винаги идва в период от около 10 години. В икономическия цикъл винаги има нагоре и надолу, но ние си правим кризата, защото имаме такава финансовата политика, с която винаги помпаме растежа, посочи Ганев.

"Сами провокираме кризата, за да ни удря през даден период по-тежка криза", категоричен беше старши изследователят от ИПИ.

Според Ганев кризата идва малко по-късно при нас, отколкото в Европа, защото нямаме вътрешна причина да се сринем. Първо трябва да стане там и тогава да се пренесе при нас, но ние трябва да направим така, че да бъдем готови за икономическата криза, подчерта старши изследователят от ИПИ.

Въпреки казаното, Ганев похвали структурата на икономиката ни, като тя била много по-добра отпреди 10 години, но при една криза се очаква износът ни да бъде ударен.

Той призова хората когато знаят, че има несигурност, трябва да бъдат по-внимателни. За да стане ясно какво иска да каже, Ганев даде пример с това, че "тогава когато купуваш втори апартамент, не ти трябва и няма да живееш в него, ще има проблеми, но ако си купуваш апартамент, в който ще живееш и ще си плащаш ипотеката, няма да бъде проблем".

"Животът не спира с една криза, животът си течеше дори и през 1997 година при хиперинфлацията", каза още Петър Ганев и призова да се разграничават нормалните житейски решения и крайно спекулативните.

От своя страна Атанас Пеканов, икономист и преподавател по икономика в Австрийския университет, коментира, че икономическият цикъл редува периоди на бум, но не трябва да гледаме острани, а да помислим за мерките и поуките, които сме си извадили от последната икономическа криза от 2009 г.

Не се знае накъде ще тръгнат нещата и за това е важно да мислим какво научихме от последната икономическа криза, посочи Пеканов. Според него в момента сме на един кръстопът и световната икономика е като в книгата на Чарлз Дикенс "Повест за два града" - беше най-доброто време, беше най-лошото време.