Работниците във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот ще прекратят започналият днес ефективен протест, след като стачният комитет от КТ „Подкрепа" и ръководството на предприятието постигнаха споразумение за изпълнение на техните искания.

В преговорите се включи и пълномощникът на Министерството на икономиката и енергетиката Атанас Съйков, съобщава БНР.

Сред договореностите, постигнати на приключилите около 15.00 часа преговори, са забрана на износа на машини от оръжейницата до избора на нов изпълнителен директор и борд на предприятието, както и запознаването на работниците с производствената програма за следващите месеци.

До две седмици синдикатите ще очакват и цялостен икономически анализ за финансовото състояние на дружеството, като в споразумението е записано, че ако бъдат констатирани нарушения, те ще бъдат предадени на съответните органи. Въз основа на този анализ предстоят и преговори по колективния трудов договор, за да бъде изчистен дисбалансът в заплатите за една и съща категория персонал.

В постигнатото споразумение е записано още, че с възнагражденията си през декември работниците ще получат договорените от 1 юли 22 лв. увеличение на минималната за предприятието заплата, ще им бъдат изплатени и дължимите средства за транспортни разходи.

На днешния протест, от който се разграничиха от другия синдикат в предприятието - КНСБ, участваха над 1000 души от цеховите в Сопот и площадката на ВМЗ край село Иганово.