тракторОколо 1000 трактора от по-нисък клас ще бъдат внесени в България на преференциални цени. Поръчката най-вероятно ще бъде изпълнена от Беларус. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с посланика на Беларус у нас Вячеслав Качанов.

Целта на вноса, според МЗХ, е да се даде възможност на малките и средни земеделски производители да обработват земите си със съвременна техника. След изчерпването на финансовия ресурс по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. трябва да се търсят други варианти за облекчаване на земеделците, посочи министърът.

Вносът на тракторите ще бъде разпореден с правителствено решение до две седмици, посочи Найденов. Той подчерта, че неговата задача е да осигури на земеделските производители възможност за закупуване на здрава и по-евтина техника.

Качанов и Найденов обсъдиха двустранните отношения на България и Беларус в областта на земеделието. За периода януари - юли 2010 г., аграрният стокообмен между двете страни е 767 хил. долара, а търговското салдо със земеделски продукти е положително за България - в размер на 647 хил. долара.

По време на срещата министър Найденов посочи, че реколтата на зърно тази година е много добра, и въпреки световната криза, страната ни има възможност да изнася. Той информира, че с 32 % се е повишил експортът на земеделската ни продукция.