Собствениците на хотели от Южното Черноморие ще ползват работна ръка от чужбина за туристическия сезон през лятото.
Огромен недостиг на квалифицирани кадри изпитва туристическият бранш по морето.

Поради тази причина ще бъдат внесени студенти от Русия и Молдова, съобщиха от Съюза на собствениците в комплекс Слънчев бряг, цитирани от Би Ти Ви.

Според изпълнителният директор на комплекса Малина Стратиева, обаче проблемът с кадрите в туризма няма да се реши с внос на чужденци.

''Получава се така, че кадрите, които ние произвеждаме в учебните заведения, не ги доразвиваме, а ги пращаме в чужбина, внасяме отвън и ще трябва наново да ги създаваме'', коментира Стратиева.

Поради този факт тя предлага да бъдат сключени договори с учебни заведения, обучаващи туристически персонал, вместо да внасяме чужденци. Директор на комплекса допълни, че по този начин ще намалим българската безработица, а не чуждата.

Според хотелиерите обаче вносът е единственият начин за справяне с липсата на работна ръка. Повечето от тях дори вече са направили заявка за внасяне на квалифицирани кадри.

Собствениците на туристически обекти, обаче не скриха своите притеснения относно езиковата бариера, която може да е пречка за свободното общуване с работниците. Друг проблем, който може да изникне с вноса на кадри, е визовият режим. Чужденците ще получават заплати от 200 до 500 евро, като ще им бъде осигурен транспорта от съответната страна, храна, облекло и нощувки.